Welbevinden na het werk

Onze agenda’s puilen uit van de afspraken. De balans tussen werk, het gezin en het sociale leven is soms ver te zoeken. Als je je overweldigd en licht overbelast voelt, is het hoog tijd om in je routine tijd op gaat nemen om na het werk aan je welzijn te werken. Met onderstaande tips moet dat zeker lukken:

 

Verdrijf negativiteit met lichaamsbeweging

Als je het moelijk vindt om je werk los te laten wordt het tijd de mentale knop even om te zetten door te bewegen. Het maakt hierbij echt niet uit of je gaat zwemmen, wandelen, een yogales doet of liever naar de sportschool gaat. Lichaamsbeweging is de perfecte afleiding om je hoofd leeg te maken.

 

Ontspan met een verwarmende massage

Al eeuwenlang worden over de hele wereld massages gebruikt om te helpen herstellen en stress te verlichten. Het heeft een positieve uitwerking op onze lichamelijke en mentale gezondheid. Als je figuurlijk een last op je schouders draagt, zijn de rugspieren extra gespannen. Een heerlijke massage na het werk zal wonderen doen.

 

Geef jezelf de ruimte om te ontspannen

Zelfs de meest extraverte mensen moeten zich zo nu en dan terugtrekken om nieuwe energie op te doen. Geniet van een warm bad of met een dekentje op bank van een goed boek. Neem de tijd om te mediteren in een sfeervol verlichte kamer. Als je van dit laatste een routine maakt zal het helpen om sneller je innerlijke rust te vinden.

 

Gooi ongezonde kost overboord

Ongezonde voeding lijkt troostvoer, maar ons lijf heeft moeite om het te verteren waardoor je je juist eerder moe en gedeprimeerd voelt. Eet na het werk juist vitaminerijk voedsel zoals granen, bonen, doperwten, noten, eieren en zuivelproducten. Met name de opname van vitamine B verbetert het humeur.

 

Zorg voor een goede nachtrust

Een goede nachtrust helpt je helderder denken en geeft je een nieuwe kijk op situaties. Een vast bedritueel leert je brein dat het moet ontspannen en in slaap vallen. Laat ruim voordat je naar bed gaat suikers staan, doe geen zware inspanning en vermijd het al te intensief kijken naar een scherm. Vervang activiteiten voor ontspanning, neem een warm bad of lees wat lichte lectuur. Zeker weten dat je een stuk beter zult slapen!

 

Ik hoop dat het je met deze tips lukt om je gevoel van welzijn na het werk te vergroten, zodat de doelen waar je je werkelijk op wilt concentreren aantrekkelijk, opwindend en haalbaar blijven.