De kracht van dankbaarheid

Het lijkt heel eenvoudig: als je harder werkt, bereik je eerder je doelen en krijg je succes. Een logisch gevolg hiervan is dat je gelukkig wordt. Toch blijkt het niet allemaal even gemakkelijk. Gelukkig worden vergt een verandering van mindset. We blijven ons vasthouden aan patronen, die al jaren zijn ingesleten, zelfs als deze eigenlijk helemaal niet werken.

 

Een veel voorkomende maar verkeerde mindset is dat we ons geluk laten afhangen van het maken en bereiken van bepaalde doelen. Maar zeg nou zelf? Ben je echt veel gelukkiger als je die ene promotie krijgt, 10 kilo lichter bent of een nieuwe auto koopt?

 

Geluk is een keuze

Shawn Anchor, onderzoeker aan Harvard University, ontdekte met zijn team dat het geluksniveau afvlakt zodra je hogere succesdoelen voor de volgende 5 jaar stelt. Maar je geluksniveau juist stijgt als je je sociale leven verbetert en je niveau van dankbaarheid vergroot. Het team ontdekte dat geluk een keuze is. Wanneer je besluit gelukkig te zijn wordt als gevolg daarvan de kans op succes vele malen groter. En dankbaarheid speelt in deze een hele belangrijke rol.

 

Anchor en zijn team lieten een groep mensen iedere dag 3 dingen noteren waar zij dankbaar voor waren en waarom. De ‘waarom’ is in deze even belangrijk als het ‘wat’. Uit de resultaten bleek dat tijd uittrekken om dankbaar te zijn mensen onverwacht op de geluksschaal laat stijgen. Indien je licht pessimistisch bent, is het mogelijk hiermee in 21 dagen te veranderen naar licht optimistisch. Als je dan doorpakt is het zelfs mogelijk een groot optimist te worden! En dat terwijl voor dit onderzoekaltijd werd aangenomen dat je als je als pessimist wordt geboren, nooit en te nimmer een optimist zult worden.

 

Waar ben jij dankbaar voor?

Vind je het leuk om hiermee aan de slag te gaan? Ga dan eens na waar je staat op een schaal van erg pessimistisch tot erg optimistisch. Schrijf 21 dagen lang drie dingen op waar je dankbaar voor bent. Denk hierbij aan kleine overwinningen en de mensen die je hierbij hebben geholpen. Houd je vooruitgang bij in een dagboek.

 

Laat je me weten hoe je optimisme is vergroot?