Breng balans terug in je leven

We hebben steeds meer te maken met overmatige stress en volgens diverse onderzoeken blijven de actuele cijfers stijgen. De oorzaken van stress kunnen heel divers zijn, zo ook de verschijnselen. Gelukkig ligt niet bij iedereen direct een burn-out op de loer, maar dat de impact groot kan zijn op zowel lichaam als geest is bij iedereen bekend.

 

Druk

Als je iemand tegenkomt en je vraagt hoe het gaat, krijg je steevast als antwoord: “ja, druk”. Iedereen lijkt er steeds meer moeite te hebben werk en privé te combineren. Er wordt dan ook heel wat van ons gevraagd en in deze ‘always on’ maatschappij lijkt de lat steeds hoger te liggen. Het lijkt alsof iedereen per sé wil voldoen aan het perfecte plaatje en met name door social media wordt die druk groter.

 

Overal waar je kijkt zie je gelukkige mensen. In de televisiereclame, op social media en in tijdschriften worden teksten en beelden gedeeld waaruit blijkt dat deze mensen een perfecte baan hebben, de mooiste reizen maken en elke avond uit eten gaan. Maar zeg eens eerlijk? Voor wie is dit helemaal weg gelegd? En is alles echt zo perfect als het lijkt?

 

Klachten

Dat laatste realiseren wij ons nauwelijks en bijbenen betekent hard lopen. Hoge bloeddruk, overgewicht, hart- en vaataandoeningen, depressie en angsten zijn zomaar enkele voorbeelden van de vele problemen die wetenschappers linken aan stress. Let wel, als je van een of meerdere van deze klachten last krijgt is de stress wel in een heel ver gevorderd stadium.

 

Een beetje stress hoort erbij

Je kunt alsnog heel veel doen en bereiken om ervoor te zorgen dat de stress van alledag minder vat op je heeft. Stress helemaal uitbannen is niet mogelijk. Het zit in ons oerbrein en helpt ons overleven. Het kan juist ook helpen om optimaal te presteren. Je hebt vast eens meegemaakt dat er een deadline nadert en het je dan opeens wel lukt om een vervelende klus te klaren.

 

Om een voorbeeld te noemen: de huiskamer moet al weken echt eens goed worden opgeruimd. Als de makelaar belt dat er een bezichtiging gepland staat, of je hebt sinds lange tijd weer eens gasten op het diner lukt het ineens wel om een paar uur vrij te maken om alles onder handen te nemen.

 

Of je hebt voor werk een presentatie, waarvoor het noodzakelijk is dat je een dik en saai manuscript moet doornemen. Hoe meer de presentatie nadert, hoe harder je aan de slag gaat om alle nodige informatie door te worstelen.

 

Stress is dus algemeen goed, maar het is mogelijk de mate waarin je ermee te maken hebt enigszins te reduceren door balans terug te brengen in je leven.

 

Zorg er met kleine veranderingen voor dat je lichaam in balans is en je geest opgeruimd. Beetje bij beetje, stap voor stap.